BOUW & RENOVATIE          BADKAMERS EN TOILETTEN          ZEKERHEDEN          SUBSIDIES          MILIEU          REFERENTIES          LINKS      AANBOUW        DAK        ZOLDER        DAKVENSTERS EN DAKKAPELLEN        DAKTERRAS        ISOLEREN

Van dakrenovatie tot volledig vervangen dakconstructie

Het dak is een zeer belangrijk onderdeel van een woning. Aangezien het dak heel wat te verduren krijgt van onder meer wind, water en vorst is het dan ook belangrijk dat dit goed onderhouden en indien nodig op een juiste manier gerenoveerd wordt.
De renovatie van een dak kan op verschillende manieren aangepakt worden, van een zachte renovatie tot het volledig vervangen van de bestaande dakconstructie.
Een zachte renovatie is het gedeeltelijk vernieuwen van bepaalde onderdelen van de dakconstructie, om op die manier de bouwfysische eigenschappen van het dak te verbeteren. Bij de meeste daken kan onderscheid gemaakt worden in dakconstructie (het draagwerk) en dakbedekking. Hout speelt van oudsher een grote rol bij dakconstructies.
Lood, zink en ook koper zijn duurzame traditionele materialen en gaan jaren mee zonder onderhoud, mits ze vakkundig zijn aangebracht.

Dakconstructie

Een dakconstructie is een samenstelling van balken van hout, staal, gewapend beton of voorgespannen beton, platen van gewapend beton of andere materialen en dakbeschot met de dakbedekking. Gezamenlijk vormen zij het dak die sterk genoeg zijn om het eigen gewicht te kunnen dragen en veranderlijke belastingen zoals van wind en sneeuw te kunnen opvangen zonder te bezwijken.

Dakbedekking

De dakbedekking is een beschermende laag die op een plat of hellend dak wordt aangebracht, om dit waterdicht, sneeuwdicht en tochtvrij te maken.

De dakbedekking moet liefst onbrandbaar, bestand tegen atmosferische invloeden, licht van gewicht en goed warmte isolerend zijn. Tevens dient het weinig onderhoud te vragen en eenvoudig te zijn aan te brengen. Bij schuine of hellende daken zijn vorm en kleur van de dakbedekkingselementen van belang. Bij platte daken speelt dit geen rol.

Platte daken vragen een geheel waterdichte bedekking. Bij hellende daken moeten de bedekkingselementen afwaterend zijn aangebracht, dat wil zeggen het water dient er van af te lopen zonder naar binnen te dringen, het dak is in letterlijke zin niet waterdicht. Verder is het van belang dat de dakbedekking dampdoorlatend is. Is dat niet het geval dan dient aan de binnenkant van de dakconstructie een dampremmende laag te worden aangebracht om te verhinderen dat woonvocht in de constructie dringt en condensatie veroorzaakt.

Bitumineuze dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking wordt meestal op platte en licht hellende daken toegepast, voordeel hiervan is de duurzaamheid en dat het in verschillende varianten verkrijbaar is. Dakbedekking kan mechanisch bevestigd of losliggend met en zonder leislag verwerkt worden . De levensduur varieert van 10 tot 30 jaar, afhankelijk van het gekozen materiaal, dakconstructie en het onderhoud.

Epdm dakbedekking

EPDM dakbedekking is een éénlaags synthetisch dakrubber. De naam EPDM verwijst naar de samenstelling van het membraan : Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. EPDM is pas de laatste jaren ook in Europa echt aan het doorbreken. In de Verenigde Staten, waar na WO II, EPDM, snel doorbrak heeft de praktijk bewezen dat EPDM daken na 50 jaar nog even soepel zijn als de eerste dag. De bedekking wordt aangebracht met een lijm waardoor er geen brander gebruikt hoeft te worden dus ook geen brandgevaar!!

Zink

Zink is een zeer duurzaam materiaal met een lange levensduur. Dit is terug te zien aan de talrijke oude gebouwen waarvan het zinken dak na zelfs 100 jaar nog in vrij goede staat verkeert. Zinken daken zijn dus niet nieuw, hoewel ze enige tijd wat minder gebruikt werden. De hedendaagse trend om een zeer strak aanzicht te creëren, heeft ervoor gezorg dat de zinken dakbedekking opnieuw in opkomst is. Hoewel zink bij allerlei bouwstijlen tot zijn recht komt, zijn het nu vooral moderne bouwstijlen waarbij de zinken bekleding toegepast wordt.

Hemelwaterafvoeren

Hemelwaterafvoeren (H.W.A.) zorgt van oudsher voor een goede afwatering van dakgoten. Beter bekend als regenpijp of regenbuis. Deze H.W.A's zijn er in diverse vormen en maten, van rond tot vierkant en in diverse diameters. De maat van uw H.W.A is veelal afhankelijk van de lengte van de goot en de oppervlakte van uw dak. Bovendien is er nog een materiaal keuze koper, zink of pvc.

Als u een aannemer in Utrecht nodig heeft voor werkzaamheden aan uw dak dan kunt u contact opnemen met aannemers- en bouwbedrijf Frank Wouterse BV. Ook voor een volledig nieuwe dakopbouw kunt u bij ons terecht.

 

 

DakconstructieDakkapel
KapconstructieZink
Zinken regengootDakkapel
DakconstructieZinken dak
Riet dekkerRietdekker
SpantZink dak